4 redenen om nog in 2019 te investeren

Red Piggy Bank
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Nog investeren in 2019 of toch uitstellen tot 2020? 4 redenen om nog in 2019 te investeren:

 

De investeringsaftrek is een fiscale aftrek die toegepast kan worden op investeringen in materiële en immateriële nieuwe vaste activa (met uitzondering van personenwagens). Deze aftrek kan eenmalig of gespreid gebeuren en kan soms tot mooie belastingbesparingen leiden, zowel voor zelfstandigen als voor vennootschappen.

 

De eenmalige investeringsaftrek werd voor KMO’s en zelfstandigen vanaf 1 januari 2018 van 8 % verhoogd naar 20 %. Deze tijdelijke verhoging loopt op 31 december 2019 van rechtswege ten einde tenzij de regering nog zou besluiten om deze gunstige maatregel te verlengen. Vanaf 1/1/2020 wordt deze verlaagd naar 4%.

 

Degressieve afschrijving : Voor investeringen in 2019 kan er nog degressief worden afgeschreven. Vanaf 2020 wordt lineair afschrijven de regel. Bij een degressieve afschrijving wordt het dubbele van de lineaire afschrijving toegepast, beperkt tot maximaal 40% van de investeringssom (met uitzondering voor personenwagens).

 

Volledig jaar afschrijven

In 2019 kan er nog een volledig jaar worden afgeschreven. Vanaf 2020 kan enkel nog “pro rata” naargelang de datum van de investering.

Voorbeeld:  Een investering op 1 november 2019 kan voor een volledig jaar (12/12de) worden afgeschreven voor aanslagjaar 2020.  Een investering op 1 juni 2020 kan daarentegen voor aanslagjaar 2021 slechts voor 7/12de worden afgeschreven.

 

Hogere belastingbesparing

Bij een afschrijving in 2019 wordt er méér belasting bespaard dan bij een afschrijving vanaf 2020. Vanaf 1 januari 2020 daalt het normale belastingtarief voor vennootschappen van 29,58% naar 25%. Op zich is dit goed nieuws, maar hierdoor zal de belastingbesparing op de gedane afschrijvingen vanaf 2020 ook 4,58% lager zijn.

Voor de vennootschappen die van het verlaagd tarief vennootschapsbelasting genieten (eerste 100.000,00 Euro winst mits voldaan aan bepaalde voorwaarden), is het verschil beperkt, met name een daling van het belastingtarief van 20,40% naar 20%, hetgeen dus een belastingbesparing van 0,40% meer oplevert bij afschrijving in 2019.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Krijg maandelijks updates en weetjes over de financiële sector.

Deel dit bericht met jouw netwerk

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alle geplande evenementen zullen doorgaan via webinars. Meer info krijgt u bij inschrijving.